8/08/2010

Visiem





Autovadītāja apliecība
Austrālijā der Latvijā izdotā autovadītāja apliecība, katrā štatā gan mazliet citādi noteikumi. Kvīnslendā Latvijas tiesības der 3 mēnešus no brīža, kad te sākts dzīvot (visdrīzāk gadījumā, ja iegūta pastāvīgā uzturēšanās atļauja). Latvijas tiesības ļauj braukt ar auto Austrālijā, bet šeit var prasīt oficiāli apstiprinātu tulkojumu (jaunajām tiesībām, kam teksts tikai latviski), tajā gadījumā tiesībām līdzi jānēsā notariāli apstiprināts to tulkojums angliski, piemēram:
1. name
2. surname
3. birth date..
utt
Auto īrēt ļauj ar Latvijas tiesībām bez tulkojuma un varbūt, ka policija to tulkojumu neprasa, bet Kvīnslendas Transporta departaments apgalvo, ka tulkojumam jābūt.



Latviešu burti
Lai datorā rakstītu ar latviešu burtiem, noderēs neliela bezmaksas programmiņa, ko vienkārši saglabāt un vēl vienkāršāk lietot. To var atrast šeit: Laacz mājas lapā



Vīzas iegūšana
Iespējams izmantot bezvīzu režīmu tūristiem, un aizpildot e-visitor anketu elektroniski, iegūt iespēju uzturēties Austrālijā trīs mēnešus. Termiņu iespējams pagarināt, bet šī vīza neļauj strādāt.
Iegūt studenta vīzu iespējams iestājoties kādā mācību iestādē Austrālijā. Ļauj strādāt 20h nedēļā.
Darba vīzu iespējams iegūt, ja darba devējs pieprasa to darbiniekam, vai arī, ja ir dokuments, kas pierāda ka pārzini kādu no 'īpašā saraksta" profesijām. Austrālijā trūkst tehnisko profesiju pārstāvju (santehniķu, galdnieku, elektriķu, uc). Precīzu sarakstu iespējams atrast Austrālijas Imigrācijas departamenta mājas lapā.
Iespējami arī citi vīzu varianti.
Vīzu iegūšanas noteikumus, nepieciešamos dokumentus un pieprasīto profesiju sarakstu var atrast Austrālijas Imigrācijas departamenta mājas lapā.
Jāatcerās, ka vīzas iegūšana parasti aizņem laiku.



Lidojumi
Turp – atpakaļ no Latvijas nevajadzētu maksāt vairāk par 1300$ (650Ls), uz Brisbenu vislētāk no Rīgas ir tikt Rīga – Istambula (Airbaltic) – Abu Dabi – Brisbena (Etihad), bet var arī caur Sidneju, jo lidojums līdz Sidnejai ir tikai 1.5h garšs un maksā ,apmēram, 150$ (65Ls). Tiem, kas ir ar mieru izmantot lētās aviokompānijas, iespējams lidot pa šādu maršrutu: Rīga –Londona (STN) ar Ryanair vai Air Baltic, Londona (STN) – Kuala Lumpura (KUL) un (KUL) - Gold Coast (100 km no Brisbenas) ar Air Asia (cena ap 500 AUD). Tālāk no Gold Coast uz Brisbenu var braukt ar vilcienu.



Īres cenas
*Interesanti, ka Austrālijā algas un īres cenas tiek mērītas nedēļā,tāpēc arī šeit cenas tiks minētas par nedēļu, nevis tik ierasto mēnesi. Vēl kāda īpatnība, ja nav minēts savādāk, tad parasti viss tiek izīrēts nemēbelēts.
3-istabu māja – 350$/nedēļā (175Ls)
Istaba (4-istabu mājā)– 150$/nedēļā (65Ls)
Rajoni kuri ir tuvu centram un labi iesākumam, lai viss viegli sasniedzams: South bank, Dutton park, Woolloongabba



Algas
Vidējā (laba) alga ir 40$/stundā (17.00Ls), uz ko arī vajadzētu tēmēt, ja gribat šeit labi dzīvot, bet arī ar 30$/stundā mierīgi samāksāsiet rēķinus un vēl pāri paliks.



Vidējās dzīves izmaksas
Apģērbs – cenas tādas pašas kā LV, ja ne zemākas
Santehnika/tehnika (TV, ledusskapji utt.) – mazliet lētāk kā LV, bet visiem, kas šeit tikko ieradušies ieteiktu nopirkt vietējo sestdienas avīzi „Australian” un tur pie sludinājumiem ir sadaļa "Garage sales" – tiek ielikta adreses, kur tajā sestdienā notiek "garāžas tirgošanās", un kas tieši tur tiek tirgots – sieviešu drēbes, vai bērnu mantas, piemēram, šis ir tāds latviešiem neierasts veids kā tirgot nevajadzīgās lietas – reizi gadā pat vesalas ielas rīko andeli – tiek iznests uz ielas viss ko viņiem vairs nevajag un pa lētu naudu atdots, bet ir arī "Garage sale", kad cilvēki pārceļas uz citu vietu un tad tiek tirgots viss mājas iekārtojums (pārcelšanās bieži vien izmaksā dārgāk nekā pašas lietas, kas jāpārved), un tas jau ir izdevigi tiem, kam vajadzīgas dažādas mājas iekārtojuma lietas.
Pārtika – pārsvarā dārgāk kā Latvijā, bet tas atkarīgs no jūsu iepirkšanās ieradumiem, ja nav slinkums reizi nedēļā aizbraukt līdz tirgum, piemēram, "Rocklea market" notiek katru sestdienu rītos un trešdienu vakaros, kur viss ir uz pusi lētāk, tad nemaz tik dārga pārtika šeit nav. Uz diviem cilvēkiem mēs vidēji iztērējam 150$ nedēļā(65Ls) ēdot prakstiski visu ko iegribas. Ir arī mazāki tirgi Brisbenas dažādajos rajonos: West End, Gabba, Coorparoo, Northey Street, etc.
Galvenais noteikums - atrast labu gaļas veikalu (butcher) un vietējo augļu veikaliņu, lai nav jāiepērkas lielajos supermārketos, kur viss ir daudz dārgāk un dārzeņi, augļi nav nemaz tie labākie.
Izklaide – tieši šajā sadaļā cenas atšķiras visizteiktāk – viss ir dārgāk par 100% salīdzinot ar Latviju - sākot no kokteiļiem bāros, līdz Zoo apmeklējumiem un restorāniem, tie, kas grib izklaidēties, arī maksā.
Sabiedriskais transports - Brisbenai ir laba transporta sistēma – ir labs prāmju serviss, kas darbojas upes krastos, arī autobusu sistēma un vilciens – brauciens izmaksā apmēram 3.00 AUD (1.20Ls) atkarībā no attāluma, studentiem un senioriem 50% atlaide. Var pirkt biļeti pirms katra brauciena, bet iespējams iegūt Go-Card un tad biļete izmaksā mazliet lētāk. Vienoto karti var izmantot visos sabiedriskā transporta veidos to jau pieturās nopīkstinot pirms un pēc (!) brauciena.
Benzīns/dīzeļdegviela – cenas abiem līdzīgas – 1.30$/litrā (0.50Ls), bet cenas strauji mainīgas un var uzkāpt arī daudz augstāk.



9 komentāri:

Anonīms teica...

Paldies par informāciju! :)

Anonīms teica...

Interesanti - kādas iespējas ir arhitektam ar pieredzi Austrālijā?! Likās ka algas ir vājprātīgi lielas, bet droši vien prasības ir vēl vājprātīgākas?

Anonīms teica...

Bet kā ar darbadevēju atsaucību, Esmu pastrādājis, tagad vēl strādāju Anglijā, Guernsey salā.Saskāros ar tādu lietu, kā lai arī kāds tev noderīgs amats un pieredze, visur tik atteikumi.Droši vien neņem vērā to , ka citā valstī esi strādājis.Kā ir ar šādu attieksmi Austrālijā. Man ir pieredze sentehnikas darbos,apkures sistēmu ieviešnai,un arīgaldnieka namdara darbos tā kā pēc aroda esmu galdnieks namdaris.Arnis

Edgars teica...

Meklēju darbu Australijā ,ir piredze celtniecībā,dažadās fabrikās. Angļu valodas prasme sarunvalodas līmenī .. Būtu pateicīgs par jebkuru darba piedāvājumu ,esmu gatavs atalgot par darbā iekārtošanu .. epasts profoto2@inbox.lv
Paldies jau iepriekš..

rics teica...

varbut kads varetu iedot darbu australija? visas izmaksas samaksashu

rics teica...

epasts rics16@inbox.lv

Anonīms teica...

Varbut var ari man ieteikt kads darba vietu Australija?10 gadu pieredze uz dazadas meza tehnikas.p.s Australija mana sapnu zeme. docents13@gmail.com

Anonīms teica...

Dzīvoju Austrālijā pavisam nesen, mans vīrs ir austrālis. Info labs, bet tomēr maldinoš, lasot komentārus manu ka daudzi rakstitāji domā ka Austrālija ir tiešām kāda anglijas province ar labām algām. Te neviens nevar tā atbraukt un strādāt kā no Latvijas mēs varam braukāt uz Angliju. Otrkārt, ja dabūsi darbu par 20$ stundā, tad vari jau priecāties, vēlpietam darbs visticamāk būs uz stundām un tik pat labi rīt tev tas darbs var arī nebūt.
Man ir Latvijā iegūta augstākā izglītība un es mīlu savu profesiju, bet ilūzijas nenoloju.
Bet dzīvot Austrālijā ir skaisti :)

Anonīms teica...

Labdien.Mani interese,kadas ir realas iespejas dabut darbu,un dzives vietu,kaut iesakumam?Un cik ilga laika ir irspejams atrast darbu.
Paldies.
Maris.
p.s. mans e-pasts
mmmaristu@inbox.lv

Ierakstīt komentāru