8/19/2010

Latviešu vēsture Kvīnslendā

1953. gadā visā Kvīnslendā latviešu bija ap 2000 (A.Iksens, Latvieši Austrālijā, 1953, Apgāds Austra, Melburnā)
Pulcēties Kvīslendas latvieši sāka 1949. gadā, primais dievkalpojums latviešiem notika Beltemes baznīcā 1949. gada 24. novembrī vācu valodā un to vadīja mācītājs Reimerss. Dievkalpojumā bija sanākuši 54 latvieši.
1950. gada 14. janvārī nodibinājās latviešu jauktais koris E. kaluma vadībā.
1950. gada janvārī dibināts Brisbenas latviešu koris. Diriģents E.Kalums. Arī vīru dubultkvartets arī E.Kaluma vadībā.
1950. gada janvāra beigās jau tika vēlēta latviešu biedrības valde, pirmais tās priekšnieks bija E. Kalums. Biedrība uzturēja ciešu kontaktu ar Daugavas Vanagiem.
1950. gada rudenī nodibinājās Brisbenas evanģēliski luteriskā draudze ar mācītāju T. Birkhanu, draudzē darbojās arī svētdienas skola.
Kopš 1951. gada vīru koris Ērika Ozoliņa vadībā uzstājās latviešu un austrāliešu sarīkojumos. 3 reizes pirmajos 3 gados dziedāts arī radiofonā.
1951. gada oktobrī no skautu un gaidu organizācijas izveidojas deju kopa "Senatne" skolotājas G. Stenderes vadībā. Klavieru pavadījumu dejām spēlēja M. Sprīvulis.
1952. gada janvārī dibinās Brisbenas Māras draudze ar mācītāju A.Oliņu, tā ir no sinodēm neatkarīga draudze. Darbojas arī svētdienas skola un mācītājs apmeklē latviešus arī 2000 jūdžu uz ziemeļiem no Brisbenas.
1952. gada 5.oktobrī organizēti Jaunatnes izglītības papildināšanas kursi ar 6 lektoriem un 12 kursantiem.
Sidnejas latviešu katoļu prāvests aprūpēja arī Kvīsnlendā dzīvojošos katoļus, tos periodiski apmeklējot.

Brisbenas latviešu biedrības teātra ansamblis. To vadījuši L. Lauva (rež.), V. Snotiņa (dek.), O. Stenders (dek.), E.Kalums (mūz.kons.), G.Stendere (deju konz.), M. Bērziņa-Dienvidniece, J.Zosārs, V. Meldris, V.Brutāns.
Lugas iestudējuši: L.Lauva un M.Lauva, O.Agijāne-Brutāne
Tēlotāji: B.Paegle, Dz.Ēķis, L.Skadiņš, S.Cinīte, H.Paegle, M.Bode, D.Turciņa, L.Staņķis, Z.Meldre, M.Bērziņa, A.Arbidane, A.Cekule, V.Cekulis, P.Milnis, J.Lupka, E.Ekerts, E.Kalums, V.Buks, E.Lindemanis, J.Zosārs, E.Mūrnieks, A.Petrēvics, R.Spēlītis, V.Cinītis, P.Magins, H.Bode, A.Ozols, A.Hāzenfuss
Dekoratori: V.Znotiņa, O.Stenders, L.Lauva
Skatuves tehniskais personāls: J.Lupka, A.Ozols, J.Reismanis, M.Liparts, Veismanis, G.Finnvers, J.Cekuls, Leite, T.Krūmkalns
Suflieris: M.Kichno
Izrāžu vadītāji: S.Znotiņš, H.Skruzkalne, O.Kaluma

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru